Om mig

Rätt riktning, rätt segelsättning, alla nöjda- bra läge både på sjön och i business

Entreprenör, inspiratör, coach, seglare, äventyrare och därmed även kreativ problemlösare som gillar när saker förändras och förbättras.

Jag älskar innovation, förbättring och digital teknik. Älskar att göra sånt som inte alla andra gör.  Hitta nya nischer och ”blå oceaner” (både i business och segling)  Lite ofta är jag ”early adopter”, ser möjligheter och drar iväg – vilket har sina sidor. Jag är till bättre nytta när jag kan coacha inom kreativ innovation, och ”distruptive” förändring åt andra. Åt företag som vill hitta nya vägar och nya möjligheter in i den spännande framtiden av automatisering, datamängder och snabbare förändringstakt!

Jag startade mitt första företag som 18-åring och har drivit eget sedan dess.  Jag har provat på flera branscher och jobbat både Kanada, Spanien, Frankrike och Sverige. Mina företag har importerat, marknadsfört och sålt varor, tjänster och resor. Arrangerat events och utbildningar. Jag startade skärgårdens första bryggrestaurang, Bistrot de Malma,  som 1992 var ett helt nytt koncept då det bara fanns ett fåtal finkrogar i skärgården. 2006  lanserade jag sportfiske från kajak som ett nytt koncept i Sverige och Europa. Idag en stor sport.

För två år sedan valde jag mellan att fightas för överlevnad eller se motgången som en möjlighet att börja på nytt. Baseline-frågan: dvs skulle jag välja att göra det jag gör idag, om jag kom som nyanställd till jobbet? Jag tog mig tid att reflektera,  fundera på vad jag egentligen vill göra och vad som driver mig, vilka kompetenser har jag och vad skulle jag göra/vad gör jag ändå utan att få betalt?  Svaret blev INNOVATION och problemlösning!  Det har varit en röd tråd genom hela mitt liv och jag slukar böcker och kurser för nöjes skull. Nya perspektiv, kombinera lösningar från ett område till ett annat. Att hitta styrkor och möjligheter när det ser som mörkast ut, att hitta egna vägar. Och att se människor växa med utmaningar.

Inom seglingen har jag också utmanat mig själv och vad som är ”vanligt” – dvs jag har ofta startat något nytt, en helt ny nisch:

  • 2000 arrangerade och seglade jag en extremsegling med små katamaraner non stop från Malmö till Stockholm. Först med att ta konceptet extremsport/Raid Gauloise till seglingen.
  • 2001 var jag skeppare på Ola Skinnarmos expedition till Grönland.
  • 2002 deltog jag i världens första helt kvinnliga expedition på egen köl till Antarktis. 6 kvinnliga skeppare på en båt. Från Kap Horn och söderut. 6 veckor bland isberg.
  • 2002-2003 MiniTransat projektet med 3 seglingar till Fastnet, 1 till Spanien, 1 till Tunisien och resten i Frankrike. Samt solo från Frankrike – Brasilien. Första skandinav någonsin att kappsegla solo över Atlanten.
  • Skeppare på 2 helt kvinnliga satsningar under ÅFOR Gotland runt 2014 för SCA, 2016 för KSSS.
  • 2018 drog jag just igång ett nytt projekt där vi digitaliserar seglingen till en början med…

Anlita mig som inspiratör, föreläsare med lärdomar/paralleller från när jag kappseglat solo över atlanten i Mini Transat eller med världens första tjejbesättning till Antarktis på egen köl – där alla var skeppare till yrket! Vi kan prata både om att leda sig själv och fungerande team i extrema lägen… Och sedan gå vidare med en 2-dagars workshop och titta på ert företag och vad mina lärdomar och tänkande/mindset kan ha för positiv effekt på era medarbetare, kunder och sista raden. Eller som affärsutvecklare/ entreprenörs coach – jag har gott om erfarenheter av både framgång och misslyckanden (där jag identifierat varför och vad som gick fel).

Tveka inte att kontakta mig för ett möte eller diskussion där vi tittar på om det finns något värde jag kan bidra med, för att ni nå fram till målet med mer medvind än motvind!

Det är hur vi tänker, vilka egna vägar vi hittar och att vi alla ombord seglar mot rätt/samma mål som gör skillnad.

Go make some waves!

Pia L’Obry
≈≈≈ ≈≈≈≈≈

Rätt riktning, rätt segelsättning, alla nöjda- bra läge både på sjön och i business. Espresso ombord.